9,2
394 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-ontwikkelt-waterstofmotor-via-autosport-hero_tcm-22-2256985.jpg

Toyota ontwikkelt waterstofmotor via autosport | Toyota

‘Verbrandingsmotor’ zonder CO2-uitstoot

Toyota is bezig met het ontwikkelen van een waterstofmotor. De manier waarop die motor wordt getest, is best bijzonder. De waterstofmotor is namelijk in een Toyota Corolla Sport circuitauto gemonteerd, die in de ORC ROOKIE Racing klasse meedoet aan een 24-uurs race: de Super Taikyu Series 2021 Powered by Hankook Round 3 NAPAC Fuji Super TEC 24 Hours Race. De race is van 21 tot en met 23 mei.

Verbrandingsmotor zonder CO2-uitstoot?

De waterstofauto Toyota Mirai maakt gebruik van een brandstofcel waarin waterstof chemisch reageert met zuurstof. Daaruit uitstaat elektriciteit die een elektromotor aandrijft. Waterstofmotoren krijgen hun energie juist door de waterstof te verbranden. Een waterstofmotor is dan ook een aangepaste benzinemotor. De werking is precies hetzelfde. Wel heeft een waterstofmotor een snellere verbranding. Daardoor draait de motor iets meer toeren, wat zorgt voor betere reacties op het gaspedaal. Ook blijft de beleving van een benzinemotor behouden. Er is nog een belangrijk verschil: een waterstofmotor stoot geen CO2 uit, maar alleen waterdamp.

Verbrandingsmotor-zonder-CO2-uitstoot-555_tcm-22-2257004.jpg
Van circuit naar productiemodel

Toyota houdt zich al lange tijd bezig met het ontwikkelen van motortechnologie. Ook past het merk in de productiemodellen technologieën toe die zijn verfijnd in de autosport. De vorig jaar geïntroduceerde GR Yaris is hier een goed voorbeeld van, maar voortaan geldt dit ook voor waterstoftechnologie. Tijdens de race zal de nieuwe waterstofraceauto worden getankt met waterstof dat is geproduceerd door het Fukushima Hydrogen Energy Research Field. Door zelf waterstof in te zetten en te promoten wil Toyota de uitbreiding van de waterstofinfrastructuur ondersteunen.

Op weg naar betere waterstofsamenleving

De inzet van Toyota voor onder andere het promoten van waterstof met waterstof-elektrische modellen en andere producten, helpt Toyota bij het bereiken van CO2-neutraliteit. Door de technologie van waterstofmotoren door middel van autosport verder te verfijnen wil Toyota een nog betere waterstofsamenleving creëren.

Meer over waterstof Inschrijven Toyota nieuwsbrief